miercuri, 12 iunie 2013

Ce obiecte ar trebui cumpărate pentru a-l aştepta pe bebe acasă. Minimul necesar



Lăsându-i la o parte pe cei care cred cu sfinţenie că nu este bine să cumperi pentru copil nimic înainte de naştere, (superstiţie care "spune" că dacă faci asta i se va întâmpla copilaşului ceva şi nu va apuca să folosească lucrurile respective), voi scrie care sunt lucrurile/ articolele pe care le văd necesare de achiziţionat înainte ca mămica să plece spre maternitate :)

În primul rând este vorba de un trusou minim, de îmbrăcăminte şi alte articole utile. Cantităţile trecute sunt minime, după părerea mea, de fapt cam dublu ar fi necesar, mai ales la hăinuţe, ca să nu fie nevoie să se spele zilnic. Eu am luat următoarele: 

Hăinuţe:
- 5 body cu mânecă lungă sau scurtă, în funcţie de sezon;
- 5 salopeţele întregi, cu mânecă lungă sau scurtă, în funcţie de sezon. Nu prea l-am scos pe bebe din salopeţelele astea vreo lună de zile. Îi puneam pantalonaşi doar când doream să fie mai "fancy".
- 2 pantalonaşi, eventual cu picioruş (acoperiţi la talpă)
- mânuşele (pe astea le-am trecut fiindcă am observat că majoritatea mămicilor le-au găsit utile). Eu nu am folosit la bebică decât foarte puţin, nu cred ca de 5 ori. E drept că el nu s-a zgâriat niciodată şi poate şi din cauza asta nu le-am găsit atât de utile. În plus, mi se pare mie că lăsatul mânuţelor libere îi ajută să cunoască mai uşor noul mediu. Oricum, mânuţele libere în mod sigur îi ajută să-şi regleze parţial temperatura, fiind deja un lucru cunoscut faptul că bebeluşii nu au un sistem prea avansat de reglare a temperaturii corpului. Receptorii responsabili cu acest lucru se găsesc cu preponderenţă la nivelul mânuţelor, a picioruşelor şi la nivelul capului. Din această cauză se recomandă să nu se utilizeze căciuliţă la bebeluşi. Pentru a evita supraîncălzirea.
- 2 căciuliţe - una subţire, de pus după baie (eu doar atunci am folosit-o şi îl ţineam cu ea o oră, două, apoi i-o dădeam jos) şi una groasă, dacă o cere sezonul în care îl naşteţi.
- 2-3 perechi de soşete;
- combinezon gros, dacă este impermeabil este şi mai bine, dacă este frig când vine pe lume;
- un puloveraş.

Lenjerii:
- 2 cearşafuri (am descoperit că cele cu elastic vin mult mai bine pe pat, se întind bine şi nu se trag când îl mutaţi pe bebe sau când se mişcă el, dar au dezavantajul că se calcă puţin mai greu, fiind nevoie să trageţi de elastic, pentru ca materialul să stea întins).
- cel puţin o protecţie pentru saltea. Dacă este căptuşită cu bumbac este şi mai bine. Eu am şi simplă, doar folia de plastic dar şi căptuşită. Cea simplă foşneşte uşor, iar bebeluşul transpiră mai mult. Chiar am scos-o din uz, după ce am sesizat acest lucru. Recomand deci, din cea căptuşită cu bumbac (are o faţă din plastic şi una din material ca prosopelul);
- 2 păturele, nu foarte groase, cele din polar mi s-au părut mai potrivite, se spală uşor şi se usucă foarte repede. În general, polarul este hipoalergenic, 
- 4-5 scutece de finet cu dimensiuni minime de 60x60 cm, pe care să puneţi bebeluşul când îl luaţi cu voi pe canapea sau mă rog, oriunde staţi voi.
- prosopel de bumbac. Eu nu am cumpărat special pentru bebe, dar l-am primit de la năşica lui Rafa, cu capişon. Recunosc că este mult mai util acesta din urmă. Vă recomand deci, unul cu capişon! Şi neapărat bumbac de calitate, ca să absoarbă bine apa şi să-l usuce repede pe bebe!

Consumabile:
- dacă nu doriţi să utilizaţi scutece lavabile (despre care voi posta ulterior muuulte informaţii) - un pachet de scutece de unică folosinţă măsura cea mai mică (între 2 şi 4 kg, ceva de genul acesta au toate mărcile). Eu am fugit de marca Pampers fiindcă mi se par că miros foarte tare a chimicale. Am ales Huggies din bumbac organic, sunt destul de scumpe, dar pentru pielea atât de fină a nou-născutului cred totuşi că merită să se investească! Eu am cumpărat vreo 2 pachete cu vreo 35 lei bucata, dar am prins apoi o ofertă la Sensi Blu prin care puteai achiziţiona două pachete la preţ de unul singur, deci, ajungea 17,5 lei pachetul. Mi-am mai luat apoi încă 4 pachete (am plătit numai două). Aceste şase pachete mi-au ajuns numai bine, până a făcut bebe 4 kilograme. E drept că a avut greutate mică la naştere şi a durat ceva până să ajungă la 4 kg, aşa că eu zic că e bine să se cumpere numai un pachet şi apoi să mai ia fiecare cât consideră;
- serveţele umede (am rămas fidelă mărcii Dalin organic coton), citind ingredientele, am descoperit că au cele mai puţine chimicale. Din astea puteţi lua câte doriţi, veţi folosi intens, destul de mult timp;
- ser fiziologic pentru igiena nasului şi ochişorilor bebeluşului;
- comprese sterile, de preferat cele deja tăiate şi cu dimensiuni de aproximativ 10x10 cm. Celelalte mai mari se consumă repede şi costă mai mult. În plus, nu ai putea să le tai, fiindcă nu ar mai fi sterile.
- vată (pentru mămicile care nasc la stat). Încă există împământenit la noi că femeia lauză trebuie să aibă pachetul de vată la fund. Dacă aveţi ceva mai mult curaj (ca să comentaţi la răutăţile asistentelor) eu vă spun că există tampoane sterile pentru proaspetele mămici. M-am bucurat de ele la maternitatea în care am născut. Am făcut cunoştinţă şi cu vata când am născut fetiţa. Ştiu că mă enerva la culme pacheţoiul ăla imens pe care-l simţeam veşnic la popou!! Oricum, când am ajuns acasă am trecut pe tampoanele normale, până la urmă, cel mai important pentru mamă este să stea cât mai confortabil şi să se simtă cât mai bine. Evident că la maternităţile de stat nu prea se cunosc termenii ăştia. Nu generalizez, nu este peste tot aşa, dar în 90% din cazuri asta este "credinţa".
- alcool de 70 de grade. I se mai spune şi alcool alb. În loc să bateţi oraşul în lung şi-n lat, vă pot spune că farmacia 2na (Doina) face pe loc acest alcool, sau mă rog, îl are deja preparat. Noi am uitat la băieţel de această informaţie şi ne-am reamintit de-abia după ce soţul  meu deja înnebunise căutând şi negăsind! Acest alcool se foloseşte pentru igiena buricelului şi pentru fetiţe, la găurile din urechiuşe. 
- comprese pentru sâni Multi Mam. Au fost extraordinare! Eu le-am primit în maternitate şi pot să spun cu mâna pe inimă că m-au ajutat enorm. Poate că era şi experienţa de la primul bebeluş, dar cert este că nu am mai făcut rană, aşa cum s-a întâmplat la fetiţă. Acestea sunt nişte comprese mici, împachetate individual, impregnate cu gel bio-activ. 

Articole utile:
- pompa de sân. Am trecut-o prima fiindcă am observat că toate mămicile pe care le-am cunoscut au folosit încă de a doua zi, după ce au născut, pompa de sân. Unele au început să o uzilizeze când au ajuns acasă, dar erau deja în furia laptelui, şi atunci e mai greu de scos lăpticul, fiindcă sânii dor şi sunt şi foarte umflaţi. Cu toată experienţa mea (asta ca să-mi reamintesc că unele lucruri se uită!!) şi cu pompă de sân în casă, am ajuns la spital, la cel de-al doilea bebe, în pragul mastitei (sâni dureroşi, umflaţi de nu mai aveau formă normală şi roşii şi cu început de febră). Atât de ameţită eram că puneam un mic accesoriu de-al pompei invers, astfel că aceasta practic nu făcea vid, deci, era inutilă. Ca marcă, după ce am folosit de la Chicco tip seringă şi de la Nuk, cea manuală, am ajuns la cea de la Avent. Asta se întâmpla la primul copil. La al doilea mi-am cumpărat-o din timp, tot de la Avent, fiindcă mi se păruse cea mai bună. Şi aşa a şi fost (după ce i-am dat de cap, într-un moment în care mă liniştisem şi puteam să mă concentrez la lecturarea instrucţiunilor de folosire). Este chiar mai bună decât pompa electrică pe care o aveau în maternitate, aşa că eu pe aceasta o recomand cu căldură! Pe internet sunt o grămadă de postări din care reiese cât de mulţumite au fost şi alte mămici.
- borcănele speciale sau punguţe de colectare a laptelui. Sunt foarte utile, mai ales că, la venirea furiei laptelui se scoate o cantitate mare de lapte, pe care bebe nu o poate ingera odată. Laptele scos cu pompa (exprimat este termenul ştiinţific, ce m-a amuzat prima dată când am dat de el!) poate fi pus la frigider pentru 24 de ore sau în congelator, unde poate rămâne până la 3 luni. Este însă de preferat să nu se aştepte atât, cu cât îl dai mai repede cu atât este mai bun şi cu proprietăţile neschimbate!
- biberoane. Eu am avut de la Dr Brown's despre care se sune că sunt cele mai bune împotriva colicilor, dar bebeluşul meu a supt destul de greu din ele din cauză că părea tetina a fi prea lungă. Alţi copilaşi din grupul nostru n-au avut problema aceasta, dar eu m-am lovit de ea. Am trecut apoi pe biberoanele de la Tommee Tippee. Foarte bune!! Tetina este mai scurtă şi moale, flexibilă. Se spune că şi acestea imită sânul mamei (care din punctul meu de vedere este de fapt, imposibil de imitat, dar aşa susţin firmele producătoare, na, ca să-şi vândă mai bine marfa). Diferenţa dintre cele două am simţit-o imediat după primele înghiţituri ale bebeluşului, când la biberoanele de la Dr Brown's nu se crea acel vid care făcea tetina să se strângă, forţând bebeluşul să-i dea drumul pentru a reintra aer. La Tommee Tippee a fost nevoit să facă asta şi bănuiesc că intră şi ceva mai mult aer odată cu operaţiunea asta, dar cum am fost o mare norocoasă, nu am avut probleme cu colicii la cel de-al doilea bebeluş. Mi-am scos pârleala la fetiţă, care până la 4 luni şi jumătate a  avut colici groaznici! Recomand biberoane cu gât larg, în ultima vreme acesta este trendul, dat în primul rând datorită uşurinţei de a pune laptele formulă în el decât în cel cu gât subţire;
- perie pentru biberoane. Având biberoane cu gât larg, eu mă descurc însă mai bine cu un burete normal de vase, pe care îl folosesc doar la biberoane şi pe care îl schimb cam odată la o săptămână. 
- pătuţul lui bebe. La fetiţă am avut pătuţ de 70/140, care s-a dovedit a fi destul de voluminos, ocupând inutil spaţiu. Noi pe la 3 ani i-am schimbat pătuţul cu unul normal, de copilaş mic (englezii au cuvântul toddler, ce-mi place!!). Am ales pătuţ de lemn, în ambele situaţii. Mi se pare mai robust şi este un material natural. Am căutat să fie din lemn natural, nu PAL. Ambele au fost din fag, iar primul s-a comportat foarte bine în timp, nici nu se vedea că a fost utilizat, când l-am dat şi noi mai departe! La băieţel am ales varianta puţin mai mică, de 60/120. Oricum, atenţie la cearşaf, mai ales dacă se alege din acela cu elastic. Să se potrivească cu dimensiunea pătuţului!
- comodă de schimbat bebeluşul. Că este una realizată special pentru bebeluşi sau un birou/ masă/ comodă de haine, acest loc unde poţi îmbrăca, schimba şi iubi :) bebicul mi se pare de nelipsit din orice casă cu copil mic. Să-l schimbi pe pat este extrem de inconfortabil, mai ales pentru mama care nu se află în forma ei fizică cea mai bună! Iar durerile de spate oricum sunt crâncene, la majoritatea mămicilor, după sarcină, aşa că, această comodă este binevenită!
- căruţul. Nu dau aici prea multe detalii fiindcă intenţionez să scriu o postare specială pentru cărucior. 
- sterilizatorul. Foarte util mai ales pentru părinţii de bebeluşi hrăniţi cu biberonul. Sau cei care folosesc suzetă. Există varianta de sterilizator care se foloseşte la microunde şi cel electric. Eu am avut din amândouă şi pot să fac o comparaţie obiectivă. Cel electric se utilizează mai repede. Nu este necesar să adaugi apă de fiecare dată şi poţi lăsa biberoanele în el. Nu este nevoie să-l manevraţi la fel de mult ca pe cel care se pune la microunde, care trebuie băgat şi scos din cuptor. Mă opăream de fiecare dată când îl foloseam pe cel de la microunde. Şi atenţie mare la mărimea vasului, trebuie avută grijă să încapă în cuptor. Al meu a fost cam fix şi din această cauză mă şi frigeam mereu, mai ales că uneori te grăbeşti să-l scoţi pentru a folosi biberoanele. Cel electric are dezavantajul că este mai scump (de la 80-90 lei în sus, până la 400-500 lei), uneori mult mai scump decât cel care se utilizează în cuptorul cu microunde (al cărui preţ pleacă de la 25-30 de lei). 
- pompiţă pentru năsuc. Evitaţi-le pe cele tip pompă de clismă ( :)) nu ştiu cum să le spun altfel), nu sunt bune de nimic; am avut trei în decursul anilor şi niciuna nu a fost bună!! Cea mai bună tot batista bebeluşului este, care poate fi utilizată de la o lună. Mai este şi varianta care se poate utiliza de la naştere, care se foloseşte de către părinţi prin sucţiune (are vreo 2 filtre, deci doar ideea este scrâboasă, nu şi folosirea propriu-zisă). 
- cădiţă. Cu formă anatomică sau nu. Mai important mi se pare suportul în care pui bebeluşul. La fetiţă foloseam un prosop pus pe fundul cădiţei, dar trebuia să o sprijin eu mereu cu o mână, vreme de cel puţin 5-6 luni până când a stat ea în funduleţ singură. La bebe 2 am luat un suport din burete, care mi se pare minunat! Încă îl folosim, la cele 4 lunişoare ale lui. El stă întins pe spate, relaxat, iar eu îl pot spăla şi mângâia liniştită!

Cam astea sunt lucrurile pe care le văd eu utile şi de maximă importanţă de avut în casă când bebe vine din maternitate. Evident, ca la această listă se mai adaugă o grămadă de alte lucruri pe care le considerăm importante. 

Mâine vă povestesc despre epopeea căruciorului!! Maaaare poezie, domnule!!




3 comentarii:

  1. Multumesc pentru sfaturile minunate!!!! Am citit cu pixul in mana, am notat tot ce a fost interesant si promit sa fiu o fidela cititoare a acestui blog. Te pup, Speranta !!!

    RăspundețiȘtergere
  2. O mica adaugare am de facut, body si salopetele sa se incheie in fata pentru o mai mare usurinta in imbracarea bebelusului.

    RăspundețiȘtergere
  3. Aşa este @dulcineea, am uitat să precizez acest lucru. Tu ştii cât de important a fost aspectul acesta pentru mine!! Pup!
    @Ada - Te pup mult, sper sa-ţi mai fiu de folos.

    RăspundețiȘtergere